2019-01-09

Rajkai Zoltán a SzíDoSz – Szinkron Alapszervezet elnöke hétfőn találkozott Fekete Péter kultúráért felelős államtitkárral az EMMI (Emberi Erőforrások Minisztériuma) kulturális államtitkárságán. Az alapszervezet elnöke széleskörűen tájékoztatta az államtitkárt a magyar szinkronipar helyzetéről, körülményeiről, gazdasági, kulturális, valamint előadóművészi és szerzői jogi aspektusairól.

Megbeszélték a magyar szinkron minősége körül kialakult ellentmondásokat, a gazdasági problémákat, valamint a kormányzat által felvetett szinkronizált kontra feliratos filmek bevezetésének dilemmáit.

A Szinkron Alapszervezet elnöksége az elmúlt évben komoly írásbeli tanulmányokat, jogi elemzéseket és megoldási javaslatokat dolgozott ki a szinkronipar védelme a magyar szinkron általános minőségének javítása, valamint a szinkroniparban dolgozók munkakörülményeinek javítása és a bérek, díjazások emelése érdekében.

Ezeket a dokumentumokat és javaslatokat Rajkai Zoltán átadta Fekete Péternek. Az államtitkár nyitottnak és fogékonynak mutatkozott a magyar szinkron ügye iránt. Javasolta, hogy az EMMI és a Szinkron Alapszervezet közösen gondolkozzanak tovább a lehetséges megoldásokon, megvalósítási terveken és ennek érdekében kétheti rendszerességgel konzultáljanak.

Rajkai Zoltán korábban találkozott Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterrel is, akit szintén tájékozatott a magyar szinkronipar helyzetéről. Felhívta a miniszter figyelmét, hogy meglehetősen aggályos és komoly kulturális veszteséget jelenthet, ha a szinkronizált filmek rovására akarják bevezetni a feliratozott filmeket.

Továbbá a nyár folyamán Szalkai Lőrincz Ágnes a Szinkron Alapszervezet dramaturg-fordító szekciójának vezetője és Rajkai Zoltán közösen megbeszélést folytattak Dobos Menyhérttel a Duna Médiaszolgáltató Zrt. vezérigazgatójával és Medveczky Balázzsal a Duna Médiaszolgáltató Zrt. televíziós szolgáltatási igazgatójával. A megbeszélés fő témája a magyar szinkron nyelvi, dramaturgiai-fordítói és előadóművészi minőségének hullámzó színvonala, valamint a szinkron gyártás feltételeinek ellentmondásai voltak. Körvonalazódott egy lehetséges együttműködés kidolgozása a színvonalasabb, minőségibb, de drágább szinkron érdekében.

 

Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár fogadta Rajkai Zoltánt
Vissza