2021-01-16

A Színházi Dolgozók Szakszervezetének Szinkron Alapszervezete ( SziA) által hagyományosan ősszel, az Uránia Nemzeti Filmszínházba szervezett Szinkronünnep és Szinkronikum Díjátadó Gála a koronavírus járvány miatt elmaradt. Az elmúlt évben a vészhelyzet nem tette lehetővé, hogy találkozzunk egymással és nagyszabású gálaműsor keretén belül díjazzuk a legújabb szinkronos alkotásokat. A SziA ugyanakkor a magyar szinkron minőségének javítása érdekében fontosnak tartja a 2020-ban készült legjobb szinkronos alkotások, legkiemelkedőbb művészi és szakmai teljesítmények elismerését. Mindezért “Online Farsangi Szinkronszemle a nagy járvány idején” címmel virtuális versenyt rendezünk, majd a legjobbnak ítélt szinkronos munkákat, a szemle eredményét 2021.február 20-án egy rövidfilmben ismertetjük az interneten.
Az Online Farsangi Szinkronszemlére az elmúlt év munkái alapján 32 szinkronizált alkotást – mozifilmet, tévéfilmet, sorozatot, aminációs filmet, valamint ismeretterjesztő- és dokumentumfilmet – neveztek be a szinkronrendezők, köztük olyan sikeres alkotásokat, mint a Joker, a Jumanji c. film, az Előre c. animációs film vagy a sorozatok közül , a Doom Patrol, Az új pápa, a Korona és a Fosse/Verdon.
A jelölt alkotásokat első körben egy független zsűri bírálja el. Az illusztris zsűri tagjai: Enyedi Ildikó filmrendező, Tomasevics Zorka szinkronrendező; Harsányi Levente műsorvezető; Varga Attila Sixx író, újságíró; Benedikty Marcell a Central Médiacsoport multimédia vezetője és Varga Balázs az ELTE Filmtudományi Tanszékének docense.
A szinkronszemle folyamán első körben a zsűri 7 kategóriában 5-5 jelöltet választ ki:

  1. legjobb szinkronizált alkotás négy kategóriában
(mozifilm, tévéfilm/sorozat, ismeretterjesztő-vagy dokumentumfilm, animációs film/sorozat)
  2. legjobb szinkronrendező
  3. legjobb színésznő
  4. legjobb színész
  5. legjobb dramaturg-fordító
  6. legjobb hangmérnök
  7. legjobb vágó

Ezt követően a SziA honlapján kerül sor az online szakmai szavazásra, ahol a szinkroniparban dolgozó művészek, szakemberek és alkotók a zsűri által jelölt alkotásokon, művészeken és szakembereken kívül a legjobb gyártásvezetőkre és az év szinkronstúdiójára is szavazhatnak.
A szinkronszemle győztesei végül a zsűri értékelése és az online szakmai szavazás együttes eredményeként kerülnek ki.
A szinkronszemle folyamán közönségszavazást is szervezünk 2021. január 18-24 között. A magyar szinkront szerető és a szinkronizálásért rajongó közönség a 24.hu hírportálon szavazhat a korábban a SzinkronJunkie szakblogra érkezett, legtöbb jelölést kapott színésznőre, színészre, sorozatra és mozifilmre. A közönségszavazás eredményhirdetése január 25-én lesz a 24.hu portálon. A szavazók között kisorsolunk 2 x 2 fős belépőt a 2021. szeptemberi, hagyományos módon megrendezésre kerülő Szinkronünnep és Szinkronikum Díjátadó Gálára.
A Farsangi Szinkronszemle keretén belül kihirdetjük a Selmeczi Roland Talentum Díj legújabb nyerteseit is. Selmeczi Roland Talentum Díjra a magyarországi tévé- és mozifilm forgalmazók jelölnek azon 40 év alatti színésznők és színészek közül, akik kiemelkedő tehetséggel szinkronizáltak az elmúlt évben. A jelöltek közül a nyerteseket a Talentum díj kuratóriuma választja ki. A kuratórium tagjai hagyományosan az előző év nyertesei – az idén Nemes Takách Kata és Szabó Máté -,
valamint Selmeczi Roland özvegye, gyermekei és Nagy-Kálózy Eszter Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, érdemes és kiváló művész.
Az Online Farsangi Szinkronszemle záróeseménye a SzinkronSzakma YouTube csatornáján lesz 2021. február 20-án, 20:00 órakor, ahol egy rövidfilm keretében kihirdetjük a szakmai szavazás eredményeit és bemutatjuk a nyerteseket.

Szeretettel várunk mindenkit a monitorok és a képernyők elé!

SziA (SzíDosz-Szinkron Alapszervezet)
szinkronalapszevezet.hu
info@szinkronalapszervezet.hu

Online Farsangi Szinkronszemle a nagy járvány idején
Vissza