2020-09-14

SziDosz elnökség 2020
Czirják Csilla pénzügyi ellenőr, Rajkai Zoltán elnök, Winkler Kálid Artúr alelnök, Szalkai-Lőrincz Ágnes alelnök, Zámbori Soma alelnök

Konferencia a Katona József Színházban

Veszélyben a magyar szinkron – megmentéséhez közös jogkezelést kér a szakma

Új vezetőséget választott a magyar szinkron szakmát képviselő Színházi Dolgozók Szakszervezete (SzíDosz) Szinkron Alapszervezete. A Katona József Színházban megtartott tisztújító eseményen elnöknek újból Rajkai Zoltánt választották, az Elnökség tagjai: Winkler Kálid Artúr alelnök, Zámbori Soma alelnök, Szalkai-Lőrincz Ágnes alelnök, Czirják Csilla pénzügyi ellenőr.

A három évre megválasztott testület fő feladatának a szinkroniparban kialakult, a magyar szinkron minőségének megőrzését, végső soron a létét veszélyeztető helyzet javítását tekinti. Megvalósítására a taggyűlést megelőző konferencián a szakma képviselői fogadtak el javaslatokat.
A témában az Előadóművészi Jogvédő Egyesület (EJI) támogatásával készített átfogó tudományos kutatás megállapította, hogy a szinkroniparban dolgozó munkavállalók harminc évvel ezelőtti árakon dolgoznak, nem kapják meg a munkájukért járó anyagi és erkölcsi megbecsülést, nem érvényesülnek tisztességes munkafeltételek és teljes mértékben hiányzik a perspektíva a szakmából. Fásultság, kilátástalanság jellemzi a magyar szinkron világát. Mindez törvényszerűen minőségromláshoz, a szakma elsorvadásához vezet. Ezt meg kell akadályozni – hangoztatták.
A szinkron a kulturális örökség része.
A sokmilliárdos forgalmat bonyolító forgalmazókkal szemben rendkívül alacsony a szinkronstúdiók és a szinkronszínészek alkupozíciója, ráadásul a szinkronstúdiókban nincs képesség arra, hogy együttműködve nagyobb jövedelmet tudjanak kieszközölni a szinkrondolgozók számára. Ezért a szakma képviselői a megoldást a közös jogkezelés intézményében látják.

Méltányos díjazás kell

Az is elhangzott, hogy a problémák orvoslása érdekében szükség van közvetítői mechanizmusra, azaz a közös jogkezelés intézményére. A javaslat szerint szétválna a munkadíj és a jogdíj és így a jogkezelő szervezet határozná meg és gyűjtené be közvetlenül a megrendelőktől a jogdíjakat a szinkronos tartalmak másodlagos felhasználásával kapcsolatban. Az EJI közös jogkezelőként jelenleg is képviseli a szinkronhoz fűződő jogokat. Tavaly például hárommillió percnyi film-adatot dolgozott fel, amelynek eredményeként ezerötszáz olyan előadóművész is részesült a jogdíjból, akik a filmek magyar nyelvű szinkronos változatának létrehozásában közreműködtek. Az EJI a konferencián megerősítette, hogy nemcsak a szinkron szakma, hanem minden filmes előadó érdekeit is szolgálná az Európai Unió filmes előadói teljesítmény méltányos díjazásának átültetése a magyar szerzői jog rendszerébe, amelynek révén például a kódolt kábeltévés csatornák is csak úgy sugározhatnának filmeket, hogy azután megfizetik a jogdíjat.
Az újonnan megválasztott elnökség állást foglalt abban is, hogy erősíti a szinkrondolgozók együttműködését és folytatja a szakszervezeti építkezést a szinkronstúdiókkal és megrendelőkkel, valamint a kulturális kormányzattal folytatott tárgyalási pozícióinak erősítése érdekében.

 

További információ:
Rajkai Zoltán
e-mail: rajkai.zoltan@szinkronalapszervezet.hu

SAJTÓKÖZLEMÉNY – “Megalakult a SziA új elnöksége”
Vissza