A magyar szinkronizálás számokban

0
Szinkronstúdió
0
Műterem
0
Magyar nyelvű TV csatorna
0
Alapszervezeti tag
0
Szakmai tag

A szervezet célja

A SzíDoSz - Szinkron Alapszervezet célja tagjai munkaviszonyával, foglalkoztatásával, szociális és gazdasági viszonyaival kapcsolatos érdekeinek feltárása, képviselete és védelme, különös tekintettel a szinkronizálásban résztvevő különféle szakmák (színész, szinkronrendező, dramaturg- fordító, hangmérnök-vágó, gyártásvezető) anyagi és munkafeltételeinek javítására.

A magyar szinkronizálás a több száz milliárdos magyar médiapiac közepén helyezkedik el. A szinkronban dolgozók hozzáadott értéke nélkül 90%-ban eladhatatlanok lennének a médiatartalmak, ennek ellenére ma Magyarországon nincs már egyetlenegy olyan szolgáltatás sem, amelyben olcsóbban dolgoznának, mint a szinkronban. A szinkronizálás jelenleg olyan nemlétező szakmák összessége (szinkronrendező, szinkronszínész hangmérnök -vágó, szinkrondaramaturg, szinkrongyártásvezető,stb), amely szakmákhoz több kompetencia kell, mint a létező társszakmáikhoz. Itt az idő, hogy a szinkronban dolgozók a munkájuk piaci értékének megfelelő bevételhez jussanak!

Rajkai Zoltán

Rajkai Zoltán

színművész / Katona József Színház / Budapest
Rajkai Zoltán összefogalaló tanulmánya

Bevezető a magyar szinkron világába

A szinkronipar összetett iparág, amelyben a gazdasági törvényszerűségek mellett a kulturális szempontoknak, a magyar nyelv védelmének, továbbá a szerzői (előadóművészi) jog sajátosságainak egyszerre kell érvényesülnie. A szinkronipar akkor hoz hasznot a köz számára, ha a piac meghatározó szereplőinek – közöttük hatalmas tőke- és lobbierővel rendelkező multinacionális filmgyártó vállalatok, közel milliárd forintos árbevétellel rendelkező hazai szinkronstúdiók, illetve a hazai színészek, rendezők, dramaturgok, hangmérnökök megélhetésért küzdő kisvállalkozásai – eltérő szempontjai összehangolásra kerülnek a kulturális javakat fogyasztók érdekeivel, illetve a nemzeti kultúra megőrzésének távlatos céljaival.

-

Szinkron Alapszervezet alapszabály

A Hétfa Kutatóintézet és Elemzőközpont tanulmánya

A MAGYAR SZINKRONIPAR MŰKÖDÉSE

Elnökség

1993-ban diplomázott a Színművészeti Főiskolán és rögtön a budapesti Katona József Színház társulatához szerződött, amelynek máig tagja. Népszerű színházi-, film-, és szinkronszínész. 
Legtöbbször Jonny Lee Miller, Bradley CooperDavid Tennant, Sam Rockwell, Mark RuffaloPatrick Dempsey és Mickey egér magyar hangjaként hallhatjuk.

Rajkai Zoltán

Rajkai Zoltán

elnök

„A 85 éves magyar szinkron megérdemli, hogy a benne dolgozóknak legyen érdekképviselete. Számomra a Szinkron Alapszervezetben végzett munka egyszerre kihívás és büszkeség, hiszen a kollégáimért, az ő jobb munkakörülményeikért, a szakma fennmaradásáért és fejlődéséért dolgozunk. Ha sikerül elérnünk valamit, az nem egyetlen embernek lesz jó, hanem mindenkinek, aki azon a szakterületen dolgozik - ez pedig erőt ad a folytatáshoz.”

Szalkai Lőrincz Ágnes

alelnök

Tíz éves korától színésznek készül. Ez nagyban köszönhető gyerekkori hobbijának: gyakran játszotta azt, hogy szinkronizált filmekben hazánk nagy és kevésbé nagy színészeinek hangját próbálta felismerni. Többnyire sikeresen. Ennek a szenvedélyének ma is hódol. Közben elvégezte a Színház-és Filmművészeti Főiskolát, igen sok színházban igen sok szerepet eljátszott, néha filmezni is hívják. Nyolcszor terjesztették fel Jászai- díjra. Mindeddig sikertelenül. A színház mellett hivatásának tekinti a szinkronizálást. Bőrszínétől nem függetlenül legtöbbször színesbőrű színészeket szólaltat meg. Magyarul.

Winkler Kálid Artúr

Winkler Kálid Artúr

alelnök

2002-ben diplomázott az SZFE-n, azóta a  Budapesti Kamaraszínház oszlopos tagja volt egészen a színháza megszűnéséig. Azóta szabadúszó színművész sok-sok szereppel és díjjal a háta mögött. Mediátorként, segédlelkészként és tengerészkapitányként is tevékenykedik. Nős, 3 gyermek édesapja. Többek között az ő hangján szólal meg: Ryan Gosling, Chris Evans, Ashton Kutcher, Chris Pine, Bear Grills, Justin Timberlake
"Egy mindenkiért, mindenki egyért!" - Ebben a mondatban érzem leginkább az erejét a szakszervezeti munkánknak. A SzíDoSz Szinkron Alapszervezeten belül is ezt a jelmondatot tartom szem előtt, mint megválasztott alelnök. Természetesen egyéni felelősségvállalással-odaszánással működhet csak a csapat ereje, mert egységben az erőnk.

Zámbori Soma

Zámbori Soma

gazdasági és kommunikációs alelnök

2000-ben végzett a Nemzeti Színi Akadémián. A Szegedi Nemzeti Színház és a Szegedi Pinceszínház társulati tagsága után szabadúszó színész lett. 2005 óta szinkronizál, legtöbbször ő adja Kari Byron magyar hangját.
Life és bussines coach végzettségének köszönhetően aktív tevékenységet vállalt a SzivességNet, a Hősök Tere Kezdeményezés és a Budapest Bike Maffia nevű civil szervezetekben. Főbb feladatai: projektvezetés, vezetői coaching, szervezetfejlesztés. „Fontos számomra a társadalmi felelősségvállalás, illetve hogy kiálljunk önmagunkért és másokért.”

Czirják Csilla

Czirják Csilla

pénzügyi ellenőr

Elérhetőségek

SziA (Szinkron Alapszervezet)

1033 Budapest Vörösvári út 101.

Telefon: +36 1 342-9944
Email: info@szinkronalapszervezet.hu
Elnök: Rajkai Zoltán
rajkai.zoltan@szinkronalapszervezet.hu
Alelnökök: Szalkai Lőrincz Ágnes
lorincz.agnes@szinkronalapszervezet.hu
Winkler Kálid Artúr
winkler.kalid.artur@szinkronalapszervezet.hu
Gazdasági és kommunikációs alalnök: Zámbori Soma
zambori.soma@szinkronalapszervezet.hu
Pénzügyi ellenőr: Czirják Csilla
czirjak.csilla@szinkronalapszervezet.hu
Facebook: facebook.com/szinkronszakma