Online Farsangi Szinkronszemle zsűri

Az Online Farsangi Szinkronszemle menetének bemutatása, valamint a zsűrizés és az online szakmai szavazás részletes leírása.

2021. január

A járványhelyzet miatt a 2020. évi Szinkronünnep és Szinkronikum díjátadó gála az Uránia Nemzeti Filmszínházban elmaradt.
Azonban 2021 februárjában “Online Farsangi Szinkronszemle a nagy járvány idején” címmel rendezünk egy eseményt a világhálón, ahol szeretnénk elismerni és díjazni az elmúlt egy évben készült szinkronos alkotásokat, a legkiválóbb művészeket, alkotókat, szakembereket, valamint megválasztani az év szinkronstúdióját.
Reményeink szerint ez az esemény is hozzájárul a magyar szinkron minőségének javulásához és a szinkroniparban dolgozók megbecsüléséhez.

Az alábbiakban hosszabban leírjuk a szinkronszemle menetét, a zsűrizéssel kapcsolatos tudnivalókat, bírálati javaslatokat, valamint az online szakmai szavazás folyamatát. Átlátható módon kívánjuk bemutatni a végeredményhez vezető metódust.

Az Online Farsangi Szinkronszemle lebonyolításának időtartama: 2020. november 14. – 2021. február 20.

A SziA (Szinkron Alapszervezet) emailben felkérte az összes aktívan dolgozó magyarországi szinkronrendezőt, hogy 2020 november 25-én éjfélig jelöljön egyet a 2019.09. - 2020.09. között készült, általa legjobbnak ítélt szinkronmunkái közül, bármilyen műfajban az alábbi négyből:

a) mozifilm, b) tévéfilm/sorozat, c) ismeretterjesztő vagy dokumentumfilm/sorozat, d) animációs film/sorozat

Minden szinkronrendező csak egyetlen alkotást jelölhetett az erre a célra kialakított online rendezői jelölőlapon.
A megadott határidőig 32 szinkronrendező 32 filmet jelölt a szemlére.
A rendezők a jelölőlapon személyi javaslatokat is tettek: a legjobb dramaturg-fordító, gyártásvezető, hangmérnök és vágó díjára.

A zsűrinek 32 szinkronizált alkotást kellett 7 hét alatt megtekinteni.

A zsűri tagjai:
Enyedi Ildikó filmrendező, 
Tomasevics Zorka szinkronrendező
, Varga Balázs filmtörténész, az ELTE filmtudományi tanszék docense, 
Harsányi Levente műsorvezető
, Varga Attila (Sixx) író, újságíró, 
Benedikty Marcell a Central Médiacsoport multimédia vezetője.

A zsűri tagjait a SziA elnöksége választotta ki és kérte fel a tisztségre, mindannyian örömmel vállalták a feladatot.

A zsűritagok 2020. december 2-án emailben megkapták a szinkronrendezők által jelölt alkotások listáját, valamint a filmek elérhetőségét egy védett táblázatban.
A zsűritagoknak másfél hónap, azaz 7 hét állt rendelkezésükre megtekinteni a jelölt szinkronizált alkotásokat és beküldeni az általuk összeállított sorrendet egy online szavazólap segítségével. (A végső határidő 2021. január 20.)

A zsűri bírálati szempontjai

Minden zsűritag 1-5-ig sorba állította az általa kiválasztott produkciókat, művészeket és szakembereket a következő hat kategóriában:

 • 1-5 szinkronizált alkotás (kategóriánként)
  • mozifilm
  • tévéfilm/sorozat
  • ismeretterjesztő- vagy dokumentumfilm/sorozat
  • animációsfilm/sorozat
 • 1-5 legjobb színész (szinkronszínészi teljesítmények alapján,
 akár több produkció alapján is)
 • 1-5 legjobb színésznő (szinkronszínészi teljesítmények alapján,
 akár több produkció alapján is)
 • 1-5 legjobb dramaturg (fordítói, dramaturgiai, nyelvi szempontok alapján,
 akár több produkció alapján is)
 • 1-5 legjobb hangmérnök (a szinkron hangminősége, keverése alapján,
 akár több produkció alapján is)
 • 1-5 legjobb vágó (a szinkronitás pontossága, precizitása alapján,
 akár több produkció alapján is)

Ha valamelyik kategóriában kevesebb jelölt volt, akkor értelemszerűen nem kellett öt helyezettet kiválasztani.
Amennyiben valamelyik kategóriában nulla vagy csak egy jelölés érkezett, akkor abban a kategóriában nem indítottunk jelöltet az online szakmai szavazáson és nem hirdetünk nyertest.

Az idén az animációs film / sorozat és a ismeretterjesztő- és dokumentumfilm kategóriában egy-egy jelölés érkezett, ezért a zsűri úgy döntött, hogy ezekben a kategóriákban nem jelöl az online szakmai szavazásra.

A zsűri számára elsősorban a filmek szinkron minősége volt a fontos, nem a film eredeti minősége, stílusa, műfaja.
(Lehet kevésbé színvonalas filmnek vagy az egyéni ízléstől eltérő alkotásnak is kiváló szinkronja.)

Sorozatok esetén a zsűrinek nem nem kellett végignézni az összes epizódot.

A legfontosabb elemek, amelyeket a zsűritagoknak figyelni és pontozni kellett.

 • a magyar szöveg nyelvi, dramaturgiai, fordítói minősége (1-10 pont)
 • szereposztás (1-10 pont)
 • a szinkronszínészek művészi, színészi teljesítménye (1-10 pont)
 • hangminőség (1-10 pont)
 • a szinkronitás pontossága (1-10 pont)
 • összességében a magyar változat hozzátesz vagy elvesz az eredeti filmélményhez képest, objektív és szubjektív megközelítés (1-10 pont)

A fenti szempont- és pontozási rendszer javaslatként segített a sorrendek kialakításában, de a zsűritagoknak ezektől eltérő, egyéni szempontjaik is lehettek.

A zsűri szavazatainak (listáinak) beküldési határideje: 2021. január 20. szerda 24:00 óra.  A szavazatokat a zsűri számára létrehozott online szavazólapon kellett kitölteni és beküldeni.

 • A hat zsűritag által beküldött sorrendek alapján a Szia elnöksége összeállította minden kategóriában az egyesített 1-5. helyezett listáját – ezek a jelöltek kerülnek be az online szakmai szavazásba.
  Ez úgy történik, hogy az egyes zsűritagok által beküldött listákon szereplő helyezettek 5-1 pontot kapnak helyezésnek megfelelően. (az első hely 5 pont, a második 4 pont…stb.) Ezután kategóriánként összeadjuk az egyes listákon szereplők pontszámát és így kialakul egy egyesített sorrend.
  (Példa: a legjobb színész kategóriában, mondjuk, Szinkron Pista az egyik zsűritagnál első helyezett, ami 5 pont, a másiknál harmadik, ami 3 pont, a következő zsűritag nem szavazott rá, ami 0 pont, a negyediknél második helyezett, ami 4 pont, az ötödik zsűritagnál szintén első, ami 5 pont és a hatodik zsűritagnál is második, ami 4 pont. Így Szinkron Pistának összesen 5+3+0+4+5+4=21 pontja van, ami az összesített listában mondjuk a 4. helyre elég, mint legjobb színész, így ő biztosan bekerült az online szakmai szavazásra. )
 • Dramaturg-fordító, hangmérnök és vágó szakemberek esetében a rendezők jelölése alapján kialakított egyesített sorrend eredménye plusz pontokat jelent a zsűri szavazataihoz.
  (Példa: Ha Vágó Béla hangmérnök, a rendezők jelölése alapján – mert három rendező is jelölte díjra - a 2. helyezett lett az egyesített listán (ami 4 pont), de a zsűri egyesített listáján csak a 7. helyet kapta (ami, mondjuk 15 pont), akkor Vágó Béla összesen 15+4=19 pontot kap, ami már lehet, hogy felhozza őt az ötödik helyre, így bejutott a szakmai szavazásra.)
 • A gyártásvezetők egyesített listája a szinkronrendezők jelölései alapján alakult ki. Az 1-5 legtöbb jelölést kapott gyártásvezető kerül az online szakmai szavazásra.
 • A szinkronrendezők egyesített listáját a zsűri legjobb mozifilmek/filmek/sorozatok egyesített listája alapján alakítottuk ki.

Az összesített sorrendek kialakítása után, 2021. január 20-24. között szerveztünk egy videokonferencia találkozót a zsűri és a SziA elnökségének részvételével, hogy személyesen is megbeszéljük a kialakult helyezéseket. Amennyiben a sorrendekből valamelyik kategóriában holtverseny alakult ki, akkor ezen a virtuális találkozón ezeket a vitás kérdéseket is rendeztük.

Az összesített listák 1-5 helyezettjeit 2021. január 25. – február 7. között online szakmai szavazásra bocsátjuk a SziA honlapján, ahol a szinkroniparban dolgozók is szavazhatnak a jelöltekre. Ez akár jelentősen módosíthatja is a zsűri által kialakított eredményeket.

Az online szavazásra bocsátott jelöltek és alkotások szándékosan nem a zsűri által meghatározott helyezésnek megfelelő sorrendben kerültek fel az online szakmai szavazólapra, hogy semmi ne befolyásolja a szavazókat.

 • Az online szakmai szavazás alapján kialakult listák helyezettjei is kapnak 5-1 pontot a sorrend alapján.
  Ezeket a pontokat hozzáadjuk a zsűritől kapott pontokhoz - mintha az online szakmai szavazás lett volna a 7. zsűritag.
  Így kialakul a végső sorrend és a nyertesek minden kategóriában.
  (Példa: Ha Sikít Sára színésznő a zsűri egyesített listája alapján 23 pontot kapott, ami a harmadik helyre volt elég, de az online szakmai szavazás alapján az első helyre került, ami plusz 5 pont, akkor lehet, hogy a 28 pont már elég ahhoz, hogy ő legyen a legjobb színésznő 2021-ben.)

Bízunk benne, hogy ez az összetett jelölési, elbírálási és szavazási módszer igazságos, mindenki számára elfogadható és méltányos eredményt hoz, így a nyertesek valódi szakmai és művészi elismerésben részesülhetnek, amire méltán lehetnek büszkék!

Közönségszavazás: 24.hu

Az Online Farsangi Szinkronszemle keretén belül online közönségszavazást is tartottunk, ezt a Szinkronjunkie és a 24.hu hírportállal közösen szerveztük.

A magyar szinkronért rajongók, a nézőközönség 2020. december 1-20. között a Szinkronjunkie portálon jelölhetett alkotásokat és művészeket a Farsangi Szinkronszemle közönségszavazás versenyére az alábbi négy kategóriában:

 1. Legjobb szinkronizált film,
 2. Legjobb szinkronizált sorozat,
 3. Legjobb színésznő,
 4. Legjobb színész.

A közönségszavazásra 2021. január 18-24. között került sor a 24.hu hirportálon.
A közönségszavazás eredményhirdetése január 25-én volt a 24.hu portálon.
A szavazók között kisorsolunk 2 x 2 fős belépőt a 2021. szeptemberi, hagyományos módon megrendezésre kerülő Szinkronünnep és Szinkronikum Díjátadó Gálára.

Selmeczi Roland Talentum Díj

A Farsangi Szinkronszemle folyamán kihirdetjük a Selmeczi Roland Talentum Díj legújabb nyerteseit is. Selmeczi Roland Talentum Díjra a magyarországi tévé- és mozifilm forgalmazók jelölnek azon 40 év alatti színésznők és színészek közül, akik kiemelkedő tehetséggel szinkronizáltak az elmúlt évben. A jelöltek közül a nyerteseket a Talentum díj kuratóriuma választja ki.
A kuratórium tagjai hagyományosan az előző év nyertesei - idén Nemes Takách Kata és Szabó Máté -, valamint Selmeczi Roland özvegye, gyermekei és Nagy-Kálózy Eszter Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, érdemes és kiváló művész.

Az Online Farsangi Szinkronszemle záróeseménye a SzinkronSzakma YouTube csatornáján lesz 2021. február 20-án, 20:00 órakor.
Ekkor egy rövidfilm keretében kihirdetjük a szakmai szavazás eredményeit és bemutatjuk a nyerteseket. Az eseményről a média és a sajtó képviselőit is értesítjük.

Szeretettel várunk mindenkit a monitorok és a képernyők elé!

A személyes díjátadásra várhatóan 2021 őszén a IV. Szinkronünnepen és Szinkronikum Díjátadó Gálán kerül majd sor az Uránia Nemzeti Filmszínházban, ha a járványhelyzet megengedi.

A SziA elnöksége